Ciąża

Dieta w ciąży, czyli krótki poradnik dotyczący żywienia kobiety ciężarnej

To, że zdrowia dieta jest ważna, wiemy wszyscy. To, że zdrowa dieta w ciąży jest szczególnie ważna, też wiemy. Jak ma wyglądać dokładnie dieta? To już nie jest takie oczywiste. Czy dbasz o to, ile porcji określonych produktów zgodnie z zaleceniami jesz? Pewnie nie, bo na co dzień nie masz na to czasu. Ciąża jest jednak szczególnym czasem, bo jesteś w „dwupaku”. Wszystko, co robisz, bezpośrednio wpływa na Twoje dziecko.

Czytaj więcej: Dieta w ciąży, czyli krótki poradnik dotyczący żywienia kobiety ciężarnej

Kalendarz badań i wizyt kontrolnych

Od 7 kwietnia 2011 r. obowiązuje rozporządzenie, tzw. standard opieki okołoporodowej (Dziennik Ustaw Nr 187 z dn. 7.10.2010 poz. 1259), które określa zasady sprawowania opieki nad kobietą i dzieckiem podczas fizjologicznej ciąży, porodu i połogu. Ważnym elementem tego dokumentu jest wykaz zalecanych świadczeń profilaktycznych, badań diagnostycznych i konsultacji medycznych. Określa on, jakie badania i w jakim okresie ciąży powinnaś mieć wykonane.

Badania USG w czasie ciąży

Badanie USG jest dziś jednym z najczęściej wykonywanych badań diagnostycznych w czasie ciąży. Często dziecko w brzuchu mamy jest "podglądane" na każdej wizycie u lekarza. W naszej internetowej sondzie na www.rodzicpoludzku.pl, 80% internautek miało w czasie ciąży więcej niż 3 badania USG, w tym ponad 20% przynajmniej 10. Dla wielu mam badanie USG daje poczucie bezpieczeństwa i nalegają na częste go wykonywanie, aby upewnić się, że dziecko prawidłowo się rozwija. Wiele kobiet zadaje sobie pytanie - czy tak częste badanie nie zaszkodzi dziecku? Warto dowiedzieć się, co badania naukowe mówią na temat wykonywania badania USG w czasie ciąży, w jakich sytuacjach warto je zrobić, a w jakich nie jest ono konieczne.

Czytaj więcej: Badania USG w czasie ciąży

Toksoplazmoza

Toksoplazmoza jest to choroba odpasożytnicza. Pojawia się w wyniku zarażenia pierwotniakiem Toxoplasma gonidii. Do zarażenia może dojść w wyniku spożycia lub obróbki surowego mięsa, pochodzącego od zarażonych zwierząt (owce, kozy, drób, świnie) lub kontaktu z zakażonymi kocimi odchodami. Do zabicia pasożyta dochodzi podczas kilkuminutowego gotowania produktów w temperaturze nie niższej niż 70°C lub mrożenia przez co najmniej trzy tygodnie w temperaturze - 20°C (nie dotyczy to jednak oocyst czyli form przetrwalnikowych).

Czytaj więcej: Toksoplazmoza

Dlaczego warto dbać o mięśnie dna miednicy?

Ciąża i poród to duże wyzwanie dla mięśni dna miednicy, dlatego warto poświęcić trochę czasu na ćwiczenia i profilaktykę osłabienia tej partii mięśni.

Czytaj więcej: Dlaczego warto dbać o mięśnie dna miednicy?

sasakawa copy

sasakawa copy

jeden procent

konferencje2016.jpg

kobiety mowia www

zorganizuj pokaz filmu zielony

baza porodowek

sasakawa copy

raporty red

iconka zamow publikacje

iconka lektury obowiazkowe